duminică, 22 ianuarie 2012

Lunile 13-14 / 1an & 2 luni

Şi am început al doilea anişor de viaţă..., cu noi achiziţii şi progrese!
Dănuţ merge!!! Ce poate fi mai incitant pentru un pui de om care caută neîncetat să ne imite, să facă şi să fie ca noi?! Şi ce poate fi mai emoţionant pentru părinţii lui?! În a 14-a lună de viaţă, în pragul sărbătorilor de iarnă, îngeraşul nostru ne-a surprins făcând singurel câte 10-12 paşi, chemat sau din proprie iniţiativă! După aceste "scurte deplasări", exersate câteva zile, a venit minunea: Dănuţ "a plecat"... şi nu s-a mai oprit până n-a ajuns dintr-un colţ al camerei în altul şi înapoi! Iar de atunci dă ture prin casă, neîncetat şi neobosit, cu mâinile ridicate (să-şi ţină echilibrul!), cu zâmbetul pe buze şi cu ochii sclipind de bucurie... Când se apropie de noi, grăbeşte paşii şi, nerăbdător, "se aruncă" în braţele noastre, aşteptând felicitările! Când simte că-şi pierde echilibrul, caută sprijin şi, dacă nu găseşte nimic de care să se ţină, se trânteşte în genunchi sau în funduleţ râzând. Cu toată "prudenţa" lui, a luat şi câteva căzături..., dar nu s-a descurajat.  Doamne ajută să trecem cu bine şi de asta, iar paşii pe care învaţă să-i facă acum să-l poarte toată viaţa pe drumuri fericite!
Tot în privinţa mişcării, merită consemnat că Dănuţ a învăţat să urce şi să coboare din pat (patul nostru!). Pentru noi e foarte haios! Dar pentru el este o realizare importantă: un alt pas câştigat în dobândirea independenţei personale!
Progrese a înregistrat puiul nostru şi în privinţa jocului; se joacă mult mai frumos, e mult mai interesat şi concentrat când se joacă, "combinând" jucăriile. Acum au început să-l atragă şi cuburile, pe care le poate îmbina sau aşeza unul peste altul.
Ceea ce am mai observat şi ne-a frapat efectiv în evoluţia băieţelului nostru este limbajul pasiv. Ne-am dat seama că înţelege foarte multe cuvinte din cele pe care noi le folosim fecvent: dormitor, oglindă, pat, dincolo, baie, baveţică, perniţă, telefon, telecomandă, numele jucăriilor etc. De aceea "răspunde" cu uşurinţă la comenzi de genul: "Hai la baie!", " Pune aici!", "Du-te la oglindă!", "Du-te la tati în dormitor!", "Dă-i perniţa lui mami!", "Apasă pe buton!", "Punem jucăriile în cutie!", "Hai să dansăm!", "Hai să bei apă!", "Vino să te şterg la guriţă!", "Ţine guriţa închisă!", "Du-i lui tati telefonul!", "Căutăm telecomanda!" etc.
La sfârşitul acestor luni suntem de-a dreptul fericiţi, căci a fi părinte... este o binecuvântare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu