miercuri, 22 iunie 2011

Luna 7

"Bebe Dănuţ e cel mai scump puiuţ" - îi tot spunem îngeraşului nostru, care progresează şi creşte în fiecare zi văzând cu ochii...
Am început să ne "jucăm" cu sunetele, combinându-le în fel şi chip: "di-di", "pă", "ti-ti-ti", "i-chi", "hi-hi", "hei", "te", "i-ba", "e-te".... Mami şi tati "învaţă" limbajul lui bebe, spre distracţia tuturor şi din dorinţa de a se schimba rapid rolurile: bebe să înveţe limbajul nostru! În această comunicare originală şi-a făcut loc un cuvânt de seamă, "Dănuţ", căci băiatul a început să reacţioneze la numele lui. E fantastic să-l strigi pe nume, iar el să se oprească din activitatea lui şi să te privească! Este, probabil, debutul unei comunicări autentice!
În ceea ce priveşte mişcarea, bebeluşul nostru drag e de neoprit. Are o energie şi o mobilitate!!! Se răsuceşte întruna de pe spate pe burtă şi invers, dă să se ridice în funduleţ, nu mai are stare nici în somn şi-l găsim de multe ori dimineaţa pe burtă sau "plecat în deplasare" în partea cealaltă a pătuţului... Spre sfârşitul lunii a început să se târască pe spate. Şi tot acum a luat prima căzătură, din pat..., spre disperarea noastră. Am fost tare speriaţi, şi el, şi noi, dar s-a soldat totul cu bine. Cât de vigilenţi trebuie să fim de acum încolo cu micul "explorator"!
Începe să-şi folosească mânuţele în diferite scopuri, coordonându-şi mişcările cu precizie: întoarce jucăriile pe toate feţele, cercetându-le îndelung, apucă obiecte mici, ţine biberonul, căniţa, linguriţa şi... încearcă să le folosească singur!
În mintea lui bebe "se petrec" multe! Apar semne ale primelor raţionamente logice: se uită la mami în oglindă, apoi în realitate, ne apucă de câte un deget şi ne priveşte imediat să vadă reacţia, când oboseşte să-şi ţină capul stând pe burtă, îl pune pe mâini, să nu-i "cadă" pe altceva şi să se lovească, poate şi faptul că duce biberonul la guriţă e o dovadă a conexiunilor din creier. Posibil să fi existat şi înainte astfel de semne, pe care nu le-am înţeles noi... Nu suntem specialişti, dar învăţăm în fiecare zi să fim părinţi!
E minunat ceea ce ni se întâmplă de când a apărut Dănuţ în vieţile noastre! Ce legătură extraordinară se poate crea între un copil şi părinţii lui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu